Punctul lui de vedere : Casnica sau femeie de cariera?

S-a scris mult despre una dintre problemele femeii moderne, incercand sa se gaseasca raspunsul la intrebarea daca e mai bine ca aceasta sa se ocupe exclusiv de casa si cresterea copiilor sau sa isi dedice mare parte din timpul sau unei cariere ambitioase, impartind cu sotul restul indatoririlor casnice. Colac peste pupaza, ca si cand nu ar fi fost de ajuns doar atat, a mai aparut o dilema, de data aceasta strict feminina, unde inca nu se stie cine o fi pe primul loc ca femeie adevarata, casnica sau profesionista.

Cele doua probleme sunt de fapt una si aceeasi intrucat se pare ca femeile, mai mult decat barbatii, nu pot accepta esecul deopotriva in viata de familie cat si in cea profesionala. Partea dificila este ca nu poti efectiv sa faci o treaba buna intr-o parte fara a o neglija pe cealalta, iar aici intervin si criticile aduse barbatilor care se zice ca nu ar fi suficient de responsabili pe acasa si ca lasa mai mereu greul tot pe umerii femeilor. Exista insa indatoriri casnice care au clar un specific feminin si care nu prea pot fi duse la bun sfarsit de catre un barbat, oricat de dragut si muncitor ar fi acesta.

Multe femei ar accepta cu multa bucurie situatia de matroana a casei sau casnica, dar din pacate problemele de natura economica le forteaza sa iasa din spatiul sigur si confortabil al locuintei lor si sa incerce sa gaseasca o slujba bine platita, care sa le permita reechilibrarea bugetului familial, prea mic altfel daca se bazeaza doar pe eforturile sotului sau ale partenerului de viata. Foarte putini barbati castiga suficient de mult incat sa isi permita intretinerea sotiei si a copiilor numai din veniturile lor obisnuite. Acesta este motivul pentru care femeile care iubesc gospodaria mai mult decat orice si fac si o treaba foarte buna pe acasa se indreapta vrand nevrand catre un sector economic oarecare unde cred ele ca ar putea face fata intr-un mod onorabil indatoririlor de serviciu.

Aparte de femeile din categoria de mai sus exista altele care, beneficiind de mai multa educatie si dorind sa fructifice acest lucru, reusesc sa isi faca o cariera uneori de mare succes, dar aceasta cu pretul unor sacrificii destul de mari pe plan personal, care poate le umbresc oarecum sentimentele de implinire si fericire. Unele reusesc totusi sa impace multumitor planul vietii de familie cu cel al vietii profesionale si, din acest punct de vedere, sunt superioare noua, barbatilor, prin usurinta aparenta cu care rezolva situatiile cele mai diverse intr-un mod calm si deosebit de eficient.

Ceva mai grava este situatia doamnelor care, satule de un mediu economic precar, isi cauta de lucru prin strainatate, acceptand cele mai ciudate sarcini doar pentru ca sunt ceva mai bine platite decat in tara lor de origine. Acestea sunt femeile expuse foarte mult dezastrelor de tip familial pentru ca absenta lor indelungata de acasa poate provoca traume de nesters nu doar copiilor ci si sotului, mereu ingrijorat ca sotia sa nu il paraseasca pentru un barbat mai bogat si mai placut decat dansul. Copiii de asemenea pot avea falsa impresie ca mama nu ii iubeste suficient si ca prefera mai degraba banii decat prezenta constanta in sanul familiei. In asemenea conditii divorturile, abandonul scolar si violenta in familie devin factori de risc majori, nu putine fiind femeile care pot confirma acest lucru.

Nu poti recomanda femeilor sa se lase toate de munca doar ca sa aiba mai bine grija de casa si de copii, dar ce se poate implementa este o politica preferentiala fata de mamele cu copii, care in acelasi timp functioneaza si ca profesioniste la locul lor de munca, prin care sa se ofere niste mici avantaje acestora cum ar fi un mediu de lucru foarte bine protejat, cu acces la telefon sau Internet si posibilitatea de a-si lua in caz de urgenta pauze scurte de circa 1 ora in care sa poata eventual verifica situatia de acasa si sa se intoarca apoi linistite pentru a-si incheia programul de lucru. Ar mai fi apoi nevoie de o protectie mai mare din partea organelor de ordine si liniste publica raportat de asemenea la femeile cu copii care sunt supuse poate unor abuzuri greu de imaginat si nimeni nu pare sa fie capabil sa ia ceva masuri eficiente.

Ceea ce se poate spune despre problema casnice versus profesioniste este ca, pana la urma, diferentele intre aceste doua tipuri de femei sunt atat de mici cand te referi la rezultatele eforturilor lor incat sa dispretuiesti sau sa lauzi fara masura una dintre categorii in defavoarea celeilalte ar fi complet gresit si lipsit de orice urma de ratiune. E drept ca o casnica nu este platita pentru munca sa si risca poate sa piarda prea mult in cazul unui posibil divort, dar o femeie desteapta va sti intotdeauna cum sa isi asigure un viitor linistit indiferent de problemele care pot aparea pe parcurs.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: