Chirurgia estetica, un moft la moda

 

8 din 10 femei prefera sa apeleze la chirurgia estetica decat sa mearga la sala de fitness!

Chirurgia estetica a depasit bariera necesitatii medicale, interventiile chirurgicale estetice precum marirea sanilor, modificarea formei nasului, eliminarea ridurilor sau abdominoplastia, devenind un capriciu al vremii in care traim. Chirurgia estetica este supusa influentelor externe la fel ca si localurile pe care le frecventam, muzica pe care o ascultam sau stilul vestimentar pentru care optam!

In prezent, in cartea de vizita a unei persoane sunt incluse si interventiile estetice bifate, in scopul obtineri aspectului mult dorit. Daca in trecut femeile erau mari amatoare de infrumusetare cu ajutorul bisturiului, in prezent nici barbatii nu se dau inapoi atunci cand este vorba despre obtinerea unui abdomen plat fara efort fizic sau a unor picioare mai drepte, cu ajutorul implantului de gambe.

30% dintre barbati, „clienti” ai chirurgiei estetice

Statisticile vorbesc de la sine atunci cand este vorba despre interventii chirurgicale estetice. Potrivit The Telegraph, 8 din 10 femei prefera sa slabeasca prin intermediul chirurgiei estetice, in loc sa apeleze la regim sau la exercitii fizice. De asemenea, potrivit unui studiu realizat de catre reprezentantii Societatii Americane a Chirurgilor Esteticieni, 26% dintre femei nu au facut niciodata execitii fizice, si prefera chirurgia estetica in detrimentul unui program regulat de mers la sala. Datele nu exclud nici barbatii, astfel ca 30% dintre reprezentantii sexului tare prefera sa obtina abdomenul mult dorit cu ajutorul abdominoplastiei sau a liposuctiei.

Marirea de sani si abdominoplastia, in topul interventiilor estetice


„Potrivit datelor statistice, atat a celor primite din strainatate cat si a celor rezultate din experienta la cabinet, primele cinci cele mai cautate interventii estetice pe anul care a trecut au fost marirea de sani, blefaroplastia, rinoplastia, abdominoplastia si liposuctia”,
a explicat dr. Calin Dobos, chirurg estetician, competenta in laser chirurgical.

In zilele noastre, barbatii au inceput sa puna la fel de mult accent pe aspectul fizic ca si femeile. Iar daca acestea au o gama variata de metode chirurgicale de infrumusetare, iata ca si domnii au decis sa isi ceara drepturile de a-si modifica parti ale corpului pe care acest tip de chirugie nu le descoperise pana acum. Este vorba mai exact despre zona pectorala, care poate fi dezvoltata in special prin activitate fizica intensa la o sala de sport. Doar ca in lipsa timpului, a unei motivatii sau ambitii suficiente, multi barbati recurg la varianta simpla sau “muschii deja lucrati”.

Pe langa zona pectorala, barbatii sunt amatori si de interventii chirurgicale de imbunatatire a activitatii sexuale (ingrosarea sau alungirea penisului).

Abdominoplastia, tratament anti-vergeturi

In ceea ce priveste femeile, abdominoplastia este „regina” interventiilor estetice cu rol de retusare a formei corpului.

Pentru a evita eventualele confuzii trebuie sa facem diferenta intre lipoaspiratie, care actioneaza numai la nivelul depozitelor de grasime, si abdominoplastie, cu ajutorul careia se indeparteaza atat excesul de piele, cat si tesutul adipos din zona abdomenului.

 

Chirurgia estetica

Tehnicile de chirurgie estetica au evoluat, avand la origine tehnici de chirurgie reconstructiva; multe din procedurile aplicate in prezent pe scara larga pentru imbunatatirea aspectului estetic, au inceput ca solutii pentru probleme reconstructive. Relatia dintre cele doua tipuri de proceduri este foarte stransa si de aceea chirurgii plasticieni experimentati in chirurgia reconstructiva au deja o baza foarte solida in abordarea operatiilor estetice.

Chirurgia estetica este o ramura a chirurgiei plastice care are ca scop ameliorarea aspectului estetic al corpului omenesc, aceasta insemnand fie corectarea unor deficiente morfologice constitutionale sau dobandite, fie indepartarea semnelor de imbatranire.

Pacientii care se adreseaza chirurgiei estetice sunt persoane sanatoase, care doresc o ameliorare a calitatii vietii din motive personale sau socio-profesionale.

Oamenii cu o buna imagine personala sunt mai eficienti in activitatea lor, sunt mai siguri pe ei si interactioneaza pozitiv cu ceilalti. Multi oameni au functii in care modul cum arata este important, chiar daca nu sunt persoane publice. Oamenii sunt judecati, cel putin intr-un anumit grad, dupa felul cum arata. O infatisare tanara si placuta poate fi mijlocul de a ramane competitiv.

In ceea ce priveste serviciile chirurgicale, ele reclama o calitate deosebita precum si o mare responsabilitate din partea celor care o practica. Pe langa o solida experienta in domeniul chirurgiei reconstructive, chirurgii plasticieni care desfasoara si activitate in domeniul chirurgiei estetice trebuie sa dea dovada de un discernamant deosebit si constiinta profesionala pentru stabilirea corecta a indicatiilor. Chirurgul trebuie sa explice corect pacientului, posibilitatile reale si riscurile ce decurg din astfel de interventii chirurgicale.

Pacientul trebuie sa inteleaga ca nu exista interventii chirurgicale miraculoase si ca orice interventie chirurgicala cosmetica are avantaje si dezavantaje, in relatie directa cu indicatia operatorie, cu experienta chirurgului, cu tehnica si materialele utilizate, depinzand in mare masura si de particularitatile individuale.

Ceea ce suntem, felul în care arătăm, modul cum ne simţim şi imaginea pe care o afişăm depinde doar de noi.

De aceea, în fiecare zi, încercăm să arătăm cât mai bine, astfel încât să ne simţim perfect în pielea noastră. Dar ce se întâmplă atunci când lucrurile degenerează şi anumite aspecte fizice nu sunt întocmai aşa cum ne dorim? Soluţia identificată de foarte multe femei e de a apela la chirurgia estetică, fie că este vorba despre un simplu implant sau o reducţie mamară, de aspirarea ţesutului adipos în exces sau fie doar de corecţie a anumitor riduri. Având în vedere aceste aspecte, putem spune că intervenţia estetică este o necesitate în corectarea anumitor părţi ale corpului, modificate din cauza factorilor externi.

Dar, când statisticile vorbesc de la sine despre intervenţiile chirurgicale estetice şi ne arată, potrivit unui studiu realizat de cotidianul britanic The Telegraph, că 8 din 10 femei preferă să apeleze la slăbitul prin intermediul chirurgiei estetice, în loc să apeleze la regim sau la exerciţii fizice, acest aspect nu este deloc sănătos şi normal. Aici intervine moftul împotriva căruia luptă medicii esteticieni.

Potrivit specialistului în chirurgie plastică-microchirurgie reconstructivă, doctor în ştiinţe medicale, doamna Silvia Stănculescu – „Aceasta este prima discuţie de la care trebuie să pornească o consultaţie atunci când un pacient (femeie sau bărbat) se prezintă la noi la clinică şi solicită o intervenţie. Astfel, prima consultaţie de acest gen poate ajuta orice medic în stabilirea problemei pacientului, care poate să fie într-adevăr o necesitate sau doar un moft”.

La fel de importantă este discuţia, în paralel, cu un psiholog, după cum susţine doamna doctor Silvia Stănculescu, pentru că „astfel, un pacient poate să fie pregătit pentru decizia finală sau ajutat să renunţe la ideea respectivă, tocmai pentru că, fie nu este necesară o operaţie de acel gen, fie corpul nu suportă intervenţia pe care pacientul şi-o doreste”. De aceea, este foarte importantă deteminarea cauzei pentru care anumite persoane doresc o intervenţie chirurgicală. Trebuie facută clar diferenţa între o intervenţie chirurgicală care este necesară şi una care reprezintă doar un moft pentru a fi în tendinţe cu ultimele noutăţi în materie de chirurgie estetică. „Aceşti pacienţi trebuie refuzaţi politicos după ce li s-au adus suficiente argumente care să demonteze falsa lor nevoie”, mai precizează doamna doctor Silvia Stănculescu.

Aşadar, chirurgia estetică încă se situează între necesitate şi „moft”, iar cel mai important aspect este acela de a delimita cele doua situaţii înaintea luării deciziei potrivite pentru pacient.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: